WAT IS EEN DEPRESSIE?
Aan de hand van deze animatie wordt uitgelegd wat een depressie is.
Bron: YouTube, World Health Organization
Iedereen voelt zich wel eens rot en verdrietig. Vaak noemen we dit een dipje. Als u deze klachten herkent en ze langer dan 2 weken de hele tijd aanwezig zijn, kan het zijn dat u een depressie heeft.
Herkent u deze klachten? Dan kan het inderdaad zijn dat u een depressie heeft. Vaak kan hulp heel goed helpen. Wacht daarom niet lang met naar de huisarts gaan.
Depressiviteit komt veel voor. In alle leeftijden, bij zowel mannen als vrouwen en onder hoogopgeleiden en laagopgeleiden. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders krijgt ooit in het leven een depressie. U bent dus niet de enige!
Vrouwen zijn vaker depressief dan mannen. En mensen met een lage opleiding zijn vaker depressief dan mensen die hoogopgeleid zijn.
Bij Indigo behandelen we 26.000 cliënten per jaar. 38% daarvan heeft depressieve klachten. Dat is dus een flink aantal.
Er zijn ook mensen, die door de jaren heen last hebben van ontzettend sombere (depressieve) en dan weer heel erg vrolijke (manische) perioden. Iemand die hier last van heeft, heeft een bipolaire stoornis (ook wel Manisch Depressieve Stoornis genoemd). Lees hier meer over manische depressiviteit.
Depressie en somberheid zijn gelukkig in veel gevallen goed te behandelen. Samen met uw behandelaar kijkt u naar wat er is gebeurd waardoor u zich niet goed voelt. En hoe u eraan kunt werken om u zich weer beter te voelen.
Heeft uw kind last van een depressie of somberheid? Dan wordt u als ouder sterk betrokken bij zijn/haar behandeling. U krijgt handvatten aangereikt over hoe u het beste om kunt gaan met uw kind.
Ook bij ouderen komt een depressie regelmatig voor. Als een oudere eerder in zijn of haar leven depressieve periodes heeft meegemaakt, is de kans op een depressie op oudere leeftijd groter. Een depressie wordt bij ouderen niet altijd als zodanig herkend. Als ze al naar de huisarts gaan, leggen ze vaak de nadruk op lichamelijke klachten. In deze leeftijdsfase komen veel verlieservaringen voor (verlies van partner, gezondheid, contacten, werk), die sterk kunnen bijdragen aan sombere gevoelens. Deze somberheid kan door de persoon zelf, maar ook door familie en vrienden ten onrechte als 'horend bij de leeftijd' worden ervaren, waardoor een depressie niet wordt herkend. Ook een depressie op oudere leeftijd is te behandelen.
In combinatie met therapie worden soms (tijdelijk) antidepressiva of een kalmeringsmiddel voorgeschreven. Deze zorgen ervoor dat u zich iets beter gaat voelen waardoor u beter aan de slag kunt in de behandeling. Medicatie wordt echter alleen voorgeschreven wanneer dit echt nodig is. Medicijnen kunnen soms vervelende bijwerkingen hebben.
Vanaf 2022 is de manier waarop de GGZ wordt betaald door zorgverzekeraars veranderd. Als cliënt merkt u daar ook iets van want u kunt daardoor eerder een rekening krijgen van uw zorgverzekeraar voor uw eigen risico.
Lees hier wat dit nog meer voor u kan betekenen