HEB IK EEN EETSTOORNIS?
In deze animatie wordt uitgelegd wat een eetstoornis is en wat u eraan kan doen.
Bron: YouTube, PsyQ
Iemand die een eetstoornis heeft, houdt zich erg veel bezig met eten en gewicht. Het beheerst zijn of haar leven en geeft veel angst en spanning.
Herkent u dit? U eet veel te veel en kan er niet mee stoppen. Of u eet juist veel te weinig maar daardoor voelt u zich mooi slank. Dit kan wijzen op een eetstoornis.
Mensen met een eetstoornis zijn ontevreden over hun lichaam en het uiterlijk. Ze zijn bang om dik te worden en denken dag en nacht aan eten, gewicht en hun lichaam.
Voor de naaste omgeving is het niet altijd makkelijk om te signaleren dat er sprake is van een eetstoornis. Signalen die serieus genomen moeten worden zijn:
Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Stoornissen waarbij u juist extreem veel eet en stoornissen waarbij u juist heel erg weinig eet. Wij zien deze eetstoornissen het meest:
Anorexia Nervosa (extreem willen afvallen)
Boulimia (het hebben van eetbuien, die worden gecompenseerd door bijvoorbeeld overgeven, laxeren, overmatig sporten of periodes van niet of weinig eten)
Eetverslaving / Binge Eating Disorder (eetbuien zonder te braken, laxeren, overmatig bewegen)
Bij Indigo behandelen we 26.000 cliënten per jaar. 2% daarvan heeft een eetstoornis. Uw huisarts stuurt u naar Indigo wanneer u al in behandeling bent geweest voor uw eetstoornis. U weet al hoe u ermee om moet gaan, maar wilt nog wat hulp om terugval te voorkomen. De huisarts kan u ook naar Indigo sturen als de problemen nog niet zo erg zijn. U hebt bijvoorbeeld eetbuien, maar hiervoor hoeft u niet naar de specialistische GGZ.
Indigo behandelt mensen met milde of al (deels) behandelde eetstoornissen. Gemiddeld zijn onze cliënten na 11 gesprekken verbeterd of hersteld. Bekijk dan deze video of lees onze folder.
In deze animatie wordt uitgelegd wat een eetstoornis is en wat u eraan kan doen.
Bron: YouTube, PsyQ